Kesän liikuntaunelmia

Kesän merkit ovat jo ilmassa: aurinko paistaa, ja ruoho on alkanut vihertää. HNV:n toiminnassa se tarkoittaa jumppasalien ovien sulkemista, iltapäiväkerholaisten loman alkua ja liikunnan siirtymistä ulkotiloihin. Pitkästä aikaa koko kevätkausi saatiin jumpattua ilman rajoituksia, joten tänä vuonna kesälaitumille kirmaaminen on erityisen innostunutta. Viikoittaiset HNV:n järjestämät kesäjumpat Tampereella Kalevan uimahallin viereisellä nurmella starttasivat 17.5., ja näiden lisäksi HNVläisillä on monenlaista muutakin suunnitelmaa kesäliikunnan osalta. Kesällä kun on vain helppo siirtyä ovesta ulos ja nauttia liikkumisesta kauniissa luonnossa ilman turhia topattuja vaatekertoja päällä estämässä vapaata liikettä, lumikasoja tai sohjomuhjua hidastamassa tahtia.

HNVläisillä on jos jonkinlaisia kesäliikuntaunelmia. Jäsenrinkivastaavamme Eija tietää ympärivuotisena pyöräilijänä, kuinka helppoa pyöräily kesällä on ja aina tietysti myöskin tehokasta sekä ympäristöystävällistä: “Pyöräilen ympäri vuoden, mutta kesällä se on erityisen ihanaa, kun ei tarvitse pakata kolmea kerrosta vaatteita päälle eikä taiteilla lumen ja jään keskellä kieli keskellä suuta. Pyöräillessä kilometrejä kertyy lähes huomaamatta ja kunto kasvaa kohisten samalla, kun hoitaa vaikkapa kauppareissut tai pyöräilee rannalle, kesän rientoihin tai torikahville. Kannustankin kaikkia kaivamaan pyörän varaston kätköistä viimeistään nyt esille ja unohtamaan bensan hinnasta murehtimisen, parkkipaikan etsimisen ja ruuhkassa kiroilun. Ympäristö, keho ja mieli kiittävät!” Eijan kesäliikuntavinkkejä pyöräilyn lisäksi ovat myös uinti ja käveleminen/juokseminen metsässä. Luonnonvesissä pääsee tietenkin pulikoimaan monessakin paikassa ympäri Tamperetta, ja Eija muistuttaa myös Kalevassa sijaitsevasta maauimalasta, jossa vesi on aina tarpeeksi lämmintä ja vesijuoksun lomassa on hyvä vaikka jutella kuulumiset ystävän kanssa. Metsä on Eijalle erityisesti merkittävä stressin poistaja. Suosikikseen hän mainitsee Kaupin metsän.

Aikuisten liikunnan vastaavamme Susanna innostuu kesällä myös liikkumisesta ulkona: “Kesäisin tulee liikuttua enemmän ulkona. Vaihteleva maasto tarjoaa mukavasti haastetta kaikenkuntoisille liikkujille. Kestävyyskunto paranee, ja sydän vahvistuu ylämäkien ja alamäkien vuorotellessa, joko kävellen, juosten tai vaikka pyöräillen. Tampereella suosikkipaikkani on ollut Pyynikin upeat lenkkeilymaastot ja siihen päälle hyvät löylyt Laukontorilla sijaitsevassa Saunaravintola Kuumassa. Virkistävää pulahdusta järveen unohtamatta.”

Uimista ja rantaelämää suunnittelevat myös iltapäiväkerhomme lapset, kun kysytään miten he aikovat kesällä liikkua. Osa on menossa myös vähän erilaisille rannoille: Turkkiin, Kreikkaan, Italiaan, Viroon. Rannalla ja muutenkin hyvä kesäliikuntalaji on vesisota, josta useampi vinkkasi. Jäätelön syöminen kuului myös huomattavan monen iltapäiväkerholaisen kesäsuunnitelmiin. Iltapäiväkerhon ohjaaja Sari liikkuu kesällä nauttien kävelylenkeistä kauniissa maisemissa, soutaa mökillä ja tekee puutarhatöitä.

Puutarhanhoito kuuluu myös rahastonhoitajamme Arjan kesäsuunnitelmiin. Lisäksi uiminen, saunominen, pyöräily ja kesäjumpat. “Kesällä on hienoa seurata uutta kasvua, kuunnella luonnon ääniä ja ihailla pilvetöntä taivasta. Parasta on kesäaamut kaikessa hiljaisuudessaan. Muutama lempeä venytysliike on tässä kohtaa riittävästi. Ja taas jaksaa syksyn pimeydessä, kaatosateessa…”, Arja maalailee.

Osalla HNVläisistä kesäliikunta on koko perheen yhteistä. Puheenjohtajamme Anna kertoo näin: “Meillä on lasten kanssa kesäisin liikuntahaaste loman ajaksi. Tänä kesänä aiomme pyöräillä yhdessä 100 km. Aloitamme kilometrien keräämisen jo toukokuussa. Tähän voi yhdistää vaikka mitä kivoja retkiä.” Perheen kesähaasteen lisäksi Anna aikoo myös nauttia kauniista kesäpäivistä juoksulenkin parissa ja metsäretkillä. Yksi hyvä vaihtoehto on kesäjumpat. “Tärkeää loman aikana (ja aivan yhtä tärkeää myös arkena!) on palautua arjen kiireistä ja liikkua itselleen mieluisalla tavalla”, Anna muistuttaa. Tämä jos mikä on totta.

Kesäjumpilla tullaan näkemään myös toiminnanohjaajaamme Kaisaa. Lisäksi hän toivoo lämpimiä vesiä koko kesäksi, jotta pääsee mahdollisimman paljon uimaan järvessä. Kaisakin aikoo pyöräillä lasten kanssa. Heillä on opittu pyöräilemään ilman apupyöriä, joten “vauhti on jo aika kovaa, että välillä hirvittää”. Allekirjoittaneen jälkikasvu opettelee parhaillaan apupyöristä eroon, eli vauhdin makuun on päästy pyöräilyssä täälläkin. Lasten ehdoilla liikkuminen onkin parasta, joten pyöräilyn lisäksi varmasti uiminen, kävely ja juokseminen erilaisissa maastoissa ovat omallakin listalla, kesäjumppia ja rauhoittavia lenkkejä yksin unohtamatta.

HNVläisillä on huikea määrä vinkkejä kesän liikuntaan. Kesällä ulkona liikkuminen on parasta, satoi tai paistoi. Toivottavasti mahdollisimman paljon paistaa. Paras vinkki tuli kuitenkin toiminnanohjaajan jälkikasvun suusta: tärkeintä on nauttia elämästä!

 

 

 

Tekstin on kirjoittanut Paula Peltonen, HNV:n viestintä- ja markkinointivastaava.

Anna palautetta:
https://hameennaisvoimistelijat.fi/yhteystiedot/palaute/