Uskollisuuden Kilta

70-vuotias Uskollisuuden Kiltamme

Elettiin tammikuun 14. päivää vuonna 1951. Joukko Hämeen Naisvoimistelijoiden pitkäaikaisia jäseniä kokoontui Ratinanlinnaan, Aleksanterinkadulle. Siellä perustettiin seuraamme Uskollisuuden Kilta, koko nykyisen Voimisteluliiton (silloin Suomen Naisten Liikuntakasvatusliitto) Kilta numero 2. Valtakunnan tasolla kiltatoiminta käynnistettiin vuotta aiemmin.

Me, nykyinen Kiltaryhmämme, perimme Kilta-aatteen ja toiminnan 20 vuotta sitten, kun aiemmat kiltalaiset ikänsä ja kuntonsa vuoksi eivät jaksaneet jatkaa. Oli kunnia saada seurata heidän jalanjälkiään.

Meidän juhlavuotemme

Nyt elämme siis Kiltamme 70 v. -juhlavuotta, jonka viettämiseen olemme ammentaneet mukavia murusia Kiltamme ja seuran alkuajoista. Asiakirjoista ilmeni mm. se, että syntymäpäivä- yms. kokoontumisia juhlistettiin usein täytekakulla. Kakuttelun liitämme useisiin kokoontumisiimme tänä vuonna. Seurastamme tehtiin ”hyökkäysmatkoja” lähikuntiin. Hyökkäysten tavoitteena oli naisvoimistelun hyödystä ja ilosta kertominen paikkakunnille, missä sitä ei vielä ollut. Tänä vuonna aiomme hyökätä Lempäälään, mutta koska siellä on jo aktiivinen voimisteluseura, tyydymme hyökkäämään johonkin kulttuurikohteeseen – ja päälle kakkukahville.

Nykyisen Kiltamme 20-vuotisen toimintamme oma vahva perinne on piparkakkukuusien tekeminen. Se piparintuoksuinen ja joulutouhuinen ilta on joulujuhlamme.

Toiminnan periaatteet

Kiltatoiminnassa vaalitaan uskollisuutta pääseuraan sekä lujitetaan siteitä naisvoimisteluun ja liikuntaan. Toiminnan muodon saa jokainen kilta itse suunnitella, Liitto ei niitä määrittele. Kiltamme seniori-iästä huolimatta me käymme seuran jumpilla ja liikumme muutoinkin, askartelemme ja tapaamme muiden Kiltojen kiltasisaria. Mielellämme autamme pääseuraa sen toivomalla tavalla. Osa kiltalaisista on ollut HNV:ssä jo 1980-luvulta saakka, joten historiaa ja muistoja meiltä löytyy.

Joulukuuhun 2020 mennessä Voimisteluliiton seuroissa Uskollisuuden Kiltoja toimi 134 voimisteluseurassa.

Leena Koivumäki
Kiltaäiti (=Killan puheenjohtaja)
anttileena.koivumaki (at) gmail.com

Valtakunnallista Kiltatoimintaa johtaa Suomen Voimisteluliiton Kiltatyöryhmä.

Lue lisää kiltatoiminnasta https://www.voimistelu.fi/fi/Seuroille/Seuratoiminta/Killat

Tämä kuva on Uskollisuuden Killan Tiina-kuopuksen syntymäpäiväkekkereistä 2014, joissa oli satuteema. Itse sankaritar prinsessana edessä. Takana prinsessan hoviväkeä, vas. hyvä haltijatar, kuningas, kuningatar, prinssi, paha haltijatar ja hyvä haltijatar.