HÄMEEN NAISVOIMISTELIJOIDEN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2025

 

Hämeen Naisvoimistelijat ry on harrasteliikuntaseura, joka tarjoaa innostavaa ja monipuolista ryhmäliikuntaa aikuisille. Jumppatarjontaa on kevät- ja syyskaudella lähes viikon jokaisena päivänä. Niistä voi valita itselleen sopivat jumpat taito- ja kuntotason sekä mieltymyksen mukaan. 

Jatkamme vuonna 2015 alkanutta ikääntyvien liikunnan kehittämishankkeesta Ikiliikkeestä alkunsa saanutta Kekkeet-jumppaa yhteistyössä Tampereen Jumppatiimi ry:n (TAJU) kanssa.

Panostamme seuran sisäisten toimintaryhmien väliseen yhteistyöhön. Myös hyvä yhteistoiminta seuran ulkopuolisten sidosryhmien kanssa on tärkeä osa-alueemme.

 

Toiminnan avainalueet vuonna 2025

 

  1. Aikuisten liikunta 
  2. Viestintä ja markkinointi 
  3. Jäsenmaksurinki

 

Visio ja tavoitteet vuonna 2025

 

Seuramme pitää yllä paikkaansa Tampereen liikunta- ja voimisteluelämän ytimessä. 

Olemme laadukas, ammattimainen ja välitön vakiintuneiden ja uusien jäsenien seura. 

Seuramme on viihtyisä työpaikka. 

Tavoitteenamme on pitää yllä yhteistyötä tamperelaisten liikuntaseurojen ja muiden yhdistysten kesken.

Näymme sosiaalisessa mediassa enemmän.

  1. AIKUISTEN LIIKUNTA (AILI)

Monipuolinen tuntitarjonta ja koulutetut ohjaajat luovat pohjan innostavalle liikuntakokemukselle Hämeen Naisvoimistelijoissa. Aikuisliikunnan tuntitarjonnassa on aerobisia, tanssillisia, lihaskunto- ja kehonhuoltopainotteisia tunteja. Ikääntyvien liikunnan järjestämme yhdessä TAJU ry:n kanssa. Vapaaehtoisista koostuva jäsenmaksurinki toimii ohjaajien työparina.

TAVOITTEET:

  1. Järjestämme edullisia, laadukkaita ja innostavia ryhmäliikuntatunteja ja tapahtumia Tampereen keskustan alueella sekä miehille että naisille. Ikääntyviä liikutamme mm. Ikiliike/Kekkeet-ryhmissä.
  2. Lisäämme jäsenten yhteisöllisyyttä ja osallistumista sekä madallamme uusien jäsenten mukaan tuloa seuran toimintaan.
  3. Panostamme ohjaajien tyytyväisyyteen ja seuraan sitoutumiseen.
  4. Keräämme palautetta jäseniltä ja ohjaajilta ja kehitämme toimintaa tämän mukaisesti.
  5. Kehitämme tuntien markkinointia sosiaalisessa mediassa aktivoimalla ohjaajia, jäseniä ja aktiiveja.

KEINOT:

  1. Pidetään kausimaksu kohtuullisena ja tuntitarjonta monipuolisena.
  2. Ollaan aktiivisesti yhteydessä ohjaajiin ja pyritään toteuttamaan heidän toiveitaan mm. työhyvinvoinnin ja laadun ylläpitämiseksi.
  3. Kerätään palautetta suullisesti ja/tai kirjallisesti kauden päätteeksi. Lisäksi ohjaajia ja jäseniä kannustetaan antamaan palautetta myös tuntien päätteeksi.
  4. Muistutetaan ohjaajia ja jäseniä ottamaan kuvia ja jakamaan niitä yhdistykselle tai omissa kanavissaan.

UUDET JÄSENET:

Voidaan järjestää Avoimien ovien viikko, jolloin pääsee ilmaiseksi tutustumaan jumppiin. Lisäksi esimerkiksi kauden puolivälissä voidaan tarjota kausimaksua puoleen hintaan.

Uusia jäseniä pyritään houkuttelemaan markkinoimalla tuntitarjontaa sosiaalisessa mediassa.

TUNTITARJONTA:

Pyritään jatkamaan samoilla liikuntasalivuoroilla. Tuntitarjonta pidetään monipuolisena. Pidetään mielessä ohjaajien vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet ja kuunnellaan jäsenten toiveita.

OHJAAJAT:​

Ohjaajille tarjotaan mahdollisuutta laskuttaa yksittäisiä tapahtumia tai tunteja HNV:n kautta.

Ohjaajia houkutellaan kuvaamaan tunneilla videoita ja valokuvia. Kuvat ja videot antavat uusille osallistujille tietoa tuntisisällöistä sekä madaltavat osallistumiskynnystä. Myös ohjaajia, jäseniä ja aktiiveja voidaan haastatella tiedotuksen ja osallistumiskynnyksen madaltamisen vuoksi.

Ohjaajilta kerätään palaute HNV:n toiminnasta ja ohjaajien toiveista.

 

  1.     VIESTINTÄ JA MARKKINOINTI (VIMA)

 

Viestinnän ja markkinoinnin päätehtävä on seuran ajankohtaisista asioista ja mahdollisista muutoksista tiedottaminen. Tiedotamme HNV:n nettisivuston, Facebook-sivun ja Instagram-tilin kautta. Muutoksista tiedotamme myös WhatsApp-ryhmässä, johon jäsenet voivat halutessaan liittyä. Vuonna 2025 markkinointia ja sosiaalisen median sisältöjä tehdään edelleen tavoitteellisesti. Tiedottamisen lisäksi panostetaan myös kuulumisten kertomiseen ja positiiviseen hyvän mielen sisältöön. Pyritään julkaisemaan tärkeän informaation lisäksi muutakin liikunta-aiheista sisältöä. Mietitään uusia mainostustapoja tarpeen mukaan. Nettisivuille tehdään tarvittaessa uudistuksia ja selkeytyksiä sisällön päivittämisen ohella. Tiedon ajantasaisuuteen kiinnitetään erityishuomiota.

Tarvittaessa suunnitellaan ja painatetaan kohdennettuja mainoslehtisiä. Kauden aikana voidaan jakaa tai esimerkiksi arpoa ilmaislippuja jumpille, jotta jumppiin tutustuminen olisi houkuttelevampaa keskellä kautta. Jumppien aikataulut julkaistaan nettisivulla ja tarvittaessa myös paperiversiona, jota jaetaan jumpilla.

 

TAVOITTEET:

  1. Pidämme jäsenemme ajan tasalla seuran asioista ja muutoksista.
  2. Houkuttelemme uusia jäseniä hakeutumaan mukaan toimintaamme.
  3. Pyrimme lisäämään näkyvyyttä ja kehitämme toimintaamme nettisivuilla ja somessa sekä mahdollisesti muissa kanavissa.

 

KEINOT:

  1. Tiedotamme seuran toiminnasta nettisivuston, sosiaalisen median kanaviemme (Facebook ja Instagram) sekä muutoksista myös WhatsApp-ryhmän kautta. Käytämme tarvittaessa maksullista mainontaa sosiaalisessa mediassa tai muissa kanavissa.
  2. Mainostamme jumppatarjontaamme monipuolisesti sosiaalisessa mediassa. Pidämme huolta siitä, että tiedotus ja markkinointi toimivat ja tarvittaessa muutamme toimintaa paremman tuloksen saavuttamiseksi.
  3. Suunnittelemme uusia vaihtoehtoisia mainostustapoja. Hyödynnämme ilmaisia ilmoitusalustoja, tulostettavia mainoslipukkeita ja muita mahdollisia kanavia.

 

  1. JÄSENMAKSURINKI (JÄRI)

Jäsenmaksurinkiin eli jäsenrinkiin kuuluu joukko jumpilla käyviä
vapaaehtoisaktiiveja. He vastaanottavat kevät- ja syyskauden alussa
liikuntaeduilla, käteisellä ja muilla tavoilla maksettuja kausi- ja jäsenmaksuja,
tarkastavat verkkopankkimaksukuitteja, keräävät kertamaksuja sekä antavat
kausitarroja jäsenkortteihin. Jäsenrinkiläisille on jaettu omat vastuuvuorot, joten jokaisella jumpalla on paikalla vähintään yksi rinkiläinen.

 

TAVOITTEET:

  1. Jumppaajien on helppo lähestyä jäsenrinkiläisiä, saada maksuasiat helposti hoidettua ja antaa jumppiin liittyvää palautetta matalalla kynnyksellä.
  2. Jäsenrinkiläiset ovat ajan tasalla tuntitarjonnasta, maksukäytännöistä ja muista jumppia koskevista asioista.
  3. Jäsenrinkiläinen toimii jumpilla ohjaajan tukihenkilönä, jolloin ohjaaja saa keskittyä työhönsä paremmin.

 

KEINOT:

  1. Hämeen Naisvoimistelijoiden logopaitaa käyttävät jäsenrinkiläiset päivystävät hyvissä ajoin ennen tunnin alkua jumppasalin ovella maksuasioita hoitamassa. He ottavat vastaan palautetta jumppaajilta ja välittävät sen johtokunnalle.

 

  1. Ennen kauden alkua jäsenrinkiläisille toimitetaan kausitarrat ja tiedote jumppiin liittyvistä asioista. Jäsenrinkiläisten edustajaksi valittu jäsenrinkivastaava tiedottaa ajankohtaisista asioista rinkiläisten WhatsApp-ryhmässä.

 

  1. Vastuuvuorossa oleva jäsenrinkiläinen esittäytyy kauden alussa ohjaajalle ja jumppaajille ja kertoo huolehtivansa maksuasioista kyseisellä tunnilla. Ohjaaja ottaa mahdolliset kertamaksut vastaan, mikäli jäsenrinkiläinen ei ole päässyt paikalle, ja toimittaa maksut rinkiläiselle. Jäsenrinkiläinen opastaa tarvittaessa uusia ohjaajia jumppasalin käytännön asioista ja näyttää esimerkiksi välineiden sijainnin.