Lisätietoa aamu- ja iltapäivätoiminnasta

HNV:n iltapäiväkerhossa lapsia oikeasti kuunnellaan

Mitä odotat koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnalta? Mihin kerhoon lapseni hakisi? Kysymys pohdituttaa kaikkia vanhempia alakoulun alkaessa. HNV:n iltapäiväkerho on hyvä vaihtoehto.

– Me tarjoamme turvallisen ja mielekkään iltapäivän, niin että jokainen lapsi saa kokea kuuluvansa joukkoon eikä jää yksin, lupaa Hämeen Naisvoimistelijoiden iltapäiväkerhon ohjaaja Eveliina Lahtinen.

– Kaupunki valvoo toimintaamme, ja olemme saaneet hyvää palautetta lapsilähtöisyyden toteutumisesta, toteaa Tampereen kaupungin valtontakoordinaattori. – Siellä toteutuvat hyvin turvallisen iltapäivän perusasiat.

– Lapsia ohjataan tunteiden tunnistamisessa ja hallinnassa. Lapsi oppii kuuntelemaan toisia, kertomaan omia ajatuksia ja ymmärtämään muiden mielipiteitä. Heitä kuunnellaan, mutta heille asetetaan myös rajat, jatkaa Lahtinen.

Kerho on aloittanut toimintansa jo syksyllä 2011, joten seuralla on pitkä kokemus kerhon järjestämisestä kaupungin palveluntuottajana. Toimintaa on kehitetty koko ajan.

– Toimimme pienryhmissä, joiden kokoonpanoa vaihdellaan. Lapset oppivat leikkimään kaikkien kanssa eivätkä pelkästään parhaan kaverin kanssa. Toki parhaan kaverinkin kanssa saa ja pitää leikkiä. Pienryhmätoiminnassa toteutamme lapsilähtöisellä tavalla leikkiryhmät. Leikkiryhmät tarkoittavat 2-4 lapsen ryhmiä, jolloin jokainen oppii tuntemaan ja leikkimään toisensa kanssa. Tällä tavalla ennaltaehkäisemme myös kiusaamista, Lahtinen kertoo.

40 hengen porukka jaetaan pienempiin ryhmiin, joilla kaikilla on oma ohjaajansa. Lapset itse saavat antaa tekemiselle suunnan, ohjaaja neuvoo ja avustaa.

Makasiinilla loistavat puitteet monipuoliseen iltapäivään

Hämeen Naisvoimistelijoiden aamu- ja iltapäiväkerho pidetään idyllisellä Irjalan Makasiinilla Takahuhdissa. Makasiini tarjoaa hyvät tilat erilaiseen tekemiseen ja harrastetoimintaan: tilassa on liikuntasali, useampia pieniä huoneita ja ruokailusali. Makasiini on lähellä luontoa, ja pihassa on mainiot leikkipaikat pienine metsineen.

– Vaikka seura tarjoaa liikunnallista iltapäivää, toimintamme on monipuolista. Askartelemme paljon ja teemme erilaisia retkiä. Yhteistyötä tehdään myös eskari-ikäisten kanssa.

– Kerhossa voi halutessaan tehdä läksyt, ja annamme siihen lapsille rauhan ja neuvomme tarpeen mukaan. Välipala, pieni rentoutumishetki ja ulkoilu kuuluvat jokaiseen päivään.

HNV:n iltapäiväkerhoon otetaan maksimissaan 40 lasta. Kerhon tehtävänä on järjestää ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille mielekäs ja turvallinen aamu- ja iltapäivä. Vastuuohjaajana toimii Sari Halme.

Esittelyvideo HNV:n iltapäiväkerhosta: